Príspevok na miestnu zamestnanosť nebudú dostávať neziskovky i nadácie

24.09.2013 Bratislava

Bratislava 24. septembra (TASR) – Možnosti poskytnutia príspevku na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti sa nerozšíria na občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie.

Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž dnes neposlali do druhého čítania návrh zákona z dielne KDH o službách zamestnanosti, ktorý mal túto zmenu priniesť.

Poslanci strany Monika Gibalová, Pavol Abrhan, Martin Fronc a Pavol Hrušovský v novele navrhovali, aby nárok na príspevok nemali už len obce a samosprávne kraje či firmy, ktoré zriaďujú, ale aj občianske združenia, neziskové organizácie a nadácie. "Novela má svoju logiku. Pri predkladaní návrhu vychádzame z nespochybniteľných argumentov, že prijatím nášho návrhu sa výrazne rozšíri možnosť operatívnejšieho a efektívnejšieho zamestnávania znevýhodnených skupín nezamestnaných," odôvodnila v rozprave Gibalová.

Poslanci KDH zároveň v zákone navrhovali, aby sa aj občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie mohli zúčastňovať na projektoch a programoch, ktoré schvaľuje ministerstvo a realizuje ústredie a úrad. "Ide o projekty a programy na zlepšenie postavenia uchádzačov o zamestnanie na trhu práce, či pilotné projekty na overenie nových aktívnych opatrení na trhu práce," opísali predkladatelia v návrhu. Ale tiež aj o pilotné projekty a programy na podporu rozvoja regionálnej alebo miestnej zamestnanosti.
 

Vyberte región

mark